Sikeres magyar edzői vizsgák Aalenben!

Felső sor, balról a második: Vincze Bori, balról a harmadik: Yves Vander Donckt. Alsó sor, balról az ötödik: Alton Andrea.
2022. április 18–24. között a németországi Aalen városában került megrendezésre a FIG Coaches Academy Level 3 kurzusa. Az edzőképzésen Magyarországról a szakág támogatásával két edző vehetett részt, Vincze Borbála és Alton Andrea. Mégis három edző képviselte a magyar akrobatikát, mivel Yves Vander Donckt, a korábbi FIG-es felkérései alapján szintén részt tudott venni a képzésen.

A FIG-level 3–academy-n , összesen 23 edző volt jelen, főleg Európából, de két fő az Egyesült Államokból és egy fő Brazíliából is részt vett. Közülük sokan hazájuk szövetségi kapitányai, illetve vezetőedzők a saját klubjaikban. Hétfőn az érkezést követően este már eligazítás is volt a képzéssel kapcsolatban, ahol az edzők megkapták azokat az elemeket amit, a vizsgán kellett bemutatniuk.  

Délelőttönként elméleti oktatás, délutánonként gyakorlati foglalkozások voltak. A korábbi akadémiákhoz képest itt nem azon volt a hangsúly, hogy az expertek oktattak, hanem mindenkinek aktívan részt kellett venni az elemek technikai oktatásában, felépítésében. Általában párban dolgoztak az edzők, ahol  az expertek által kiválasztott dinamikus vagy statikus elem oktatását kell bemutatni a csoport többi tagjának. Ezeken a bemutatásokon lehetett vitatkozni a különféle technikákról, melyik miért jó vagy jobb.

Szombaton volt egy kerekasztal beszélgetés a jelenlegi szabályokról, korosztályokról a jövőt érintő kérdésekről. Egy rövid ebédszünet után vették kezdetüket a vizsgák. A hétfőn megkapott dinamikus és statikus elem oktatását kellett prezentációval, majd tornászokkal bemutatni.

A vizsgán bemutatott elemek:

  • Alton Andrea
    • dinamikus elem: fél flikk franciából alacsony kézállásba,
    • statikus elem: hátsófekvőn álló spárgából és hídból átmenet kézállásba (női hármas alapgúlák).
  • Vincze Bori
    • dinamikus elem: fusz fel szaltó vállba,
    • statikus elem: egy kézen emelés ülőtartásból kézállásba és vissza ülőtartásba.
  • Yves Vander Donckt
    • dinamikus elem: cukahara,
    • statikus elem: egy kézen kver kézállással, leforgás fekvésbe/ülésbe.

A gyakorlati vizsgát követően volt közvetlenül az elméleti vizsga is.

Az eredményt a búcsúvacsorán hirdették ki, ahol kiderült, hogy mindhárom edző sikeresen vizsgázott!

Akrobatikus Torna

A többi sportágtól eltérően se nem egyéni, se nem csapatsportág; kis csoportos sportág az akrobatikus torna. Minden izmot megmozgat, fejleszti az ügyességet, egyensúlyérzéket, koordinációs készséget, és ráadásul rendkívül látványos.

MATSZ Akrobatikus Torna szakág
MATSZ Akrobatikus Torna szakág
Akrobatikus Torna szakág
Scroll to Top